Aki keres, talál

Tanuljunk A legnépszerűbb kereső a Google. Sokaknak a keresés annyit jelent, hogy beírnak egy-két kifejezést, majd válogatnak a megjelenő sok ezer találat közül. Azonban, a kereső ennél többre is képes. Adok néhány tanácsot, a hatékonyabb kereséshez.

Pontosítsuk a keresést

Kezdjük mindjárt egy alapvető dologgal. A keresés sokkal hatékonyabb, ha több kifejezést adunk meg egyszerre. Tegyük fel, hogy a Balatonnál szeretnénk nyaralni. Kifejezésnek ilyenkor ne csak a Balatont írjuk, hanem írjuk a Balaton nyaralás vagy Balaton vakáció kereső kifejezéseket.

Ha több kifejezést adunk meg, akkor a Google olyan oldalakat jelenít meg, amelyeken a megadott kifejezések mindegyike megtalálható.

Kis betű nagy betű

A Google nem tesz különbséget kis és nagy betű között. Teljesen mindegy, hogy Balaton vagy balaton kifejezést írunk. Természetesen, még a bAlAtON is ugyanazokat az eredményeket hozza :).

Pontos kifejezések

Ha a szavakat idézőjelek közé tesszük, akkor a Google összekapcsolja a megadott kifejezéseket. Azaz, ha azt írjuk, hogy "Balaton nyaralás" akkor olyan oldalakat keres, ahol ez a kifejezés pontosan így szerepel. Míg az előbbi példánkban (Balaton nyaralás) megjelent minden olyan oldal, ahol a két szó mindegyike szerepelt, akármilyen messze is voltak egymástól, most csak azok fognak megjelenni, ahol a két szó egymás után áll.

Szó, amely ne szerepeljen a keresésben

Ha valamelyik kifejezés elé a - jelet tesszük, akkor azok az oldalak, amelyeken szerepel, kimaradnak a találati listából. Tehát, ha a balatoni nyaralás alkalmával nem szeretnénk szállodába menni, használjuk a Balaton nyaralás -szálloda kifejezést, ekkor azokat az oldalakat kapjuk eredményül, amelyeken megtalálható a "Balaton" és a "nyaralás", de nem szerepel rajtuk a "szálloda" szó. A - jel elé szóközt kell tenni.

Ez vagy az

Kereshetünk úgy is, hogy csak a megadott kifejezések egyike szerepeljen a találatok közt. Ehhez, az OR szót kell a kifejezések közé írni. Azaz, ha megadjuk keresési feltételnek a Duna OR Tisza kifejezést, akkor olyan oldalakat fog megjeleníteni a találati listaában, amelyen szerepel vagy a Duna, vagy a Tisza, de mindkét szó nem szerepel egyszerre.
Emlékeztetőül, ha nem írnánk közé az OR szót, akkor olyan oldalakat kapnánk eredményül, amelyen mindkét szó megtalálható.
Az eredeti példánál maradva, ha nem tudjuk eldönteni, hogy hova menjünk nyaralni, a Balatonra vagy Hawaiira, akkor használjuk a Balaton OR Hawaii nyaralás kifejezést.

Jó napom van

A kereső főoldalán van egy Jó napom van gomb. Ez arra való, hogy miután beírtuk a kereső kifejezéseinket, egyből a találati lista első helyén lévő oldalára ugorjunk. Tehát, nem jeleníti meg a találati listát, hanem egyből betölti azt az oldalt, amely első lett volna a keresési eredmények között.

 

Speciális szolgáltatások

A Google keresőjét számológépnek is használhatjuk. Egyszerűen írjuk be a matematikai feladatot, és a kereső kiszámítja. Tehát, a 2*5+10 kifejezésre kiírja, hogy 20 :)

Egy másik érdekesség, a beépített pénzváltó. Ennek használatához lássunk egy példát. Ha megszeretnénk nézni, hogy mennyi 10 Euro Forintban, akkor a következőt kell beírnunk: 10 euro in huf. Tehát az in szót kell használnunk, és a pénznem hivatalos rövidítését.

Ezek voltak az alapok

Remélem, mostantól hatékonyabban fog menni a keresés. Lehetne még ragozni a témát, hiszen a speciális keresésről még nem is beszéltem, de úgy gondolom, hogy a fentiek bőven elegendőek kezdők számára. Akit meg mélyebben érdekel a téma, az úgysem ezt a blogot olvassa...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lamer.blog.hu/api/trackback/id/tr661391556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása