Vágólap

Tanuljunk Most egy kezdőknek szóló írás következik. Bemutatom a vágólap használatát.
A Windows vágólapja nagyon hasznos dolog, segítségével adatokat (szöveg, hang, kép, fájl stb.) tudunk átvinni egyik alkalmazásból a másikba. Például, ha egy honlapról kimásolunk egy szövegrészt, akkor azt beilleszthetjük egy szövegszerkesztőbe, ott, pedig dolgozhatunk vele anélkül, hogy azt be kellene gépelnünk.
Ennél a blognál, a magyarázó ábráknál (is) használom: vágólapra másolom a kívánt ablak képét, majd azt beillesztem egy képszerkesztőbe (ez most egy kulisszatitok volt ).
A vágólap valójában egy elkülönített memóriaterület, de gondolom jobb, ha itt ebbe most nem megyünk bele .

Lássuk a használatát

A vágólap használatához, három művelet tartozik: Másolás, Kivágás, Beillesztés. Ezeket az adott program Szerkesztés (Edit) menüjében találjuk.
A másolás és kivágás művelet a kijelölt elemet (pl. szövegrészt) a vágólapra helyezi, azzal a különbséggel, hogy a kivágás a másolás után törli azt, de csak akkor, ha az adott elemet valóban lehet is törölni. A beillesztés a vágólap tartalmát helyezi oda, ahova szeretnénk. Természetesen, csak olyan formátumú adatot tudunk az adott alkalmazásba másolni, amelyet az kezelni képes. Pl. a Windows jegyzettömbbe ne akarjunk képet illeszteni, nem fog működni.

A műveletet meggyorsíthatjuk billentyű kombinációk segítségével. A másoláshoz a Ctrl+c, a kivágáshoz Ctrl+x, a beillsztéshez pedig a Ctrl+v tartozik.

Jöjjön egy példa

Szövegrészletet fogunk átmásolni egy honlapról, a jegyzettömbbe. Először jelöljünk ki egy szövegrészt. Ehhez vigyük az egérkurzort a kijelölendő szövegrész elé, majd nyomjuk le az egér bal gombját, és tartsuk lenyomva. Húzzuk az egérmutatót a kijelölendő szövegrész végére, majd engedjük el az egér gombját.

Válasszuk a Szerkesztés menü Másolás pontját, vagy nyomjuk le a Ctrl+c billentyűket.

Nyissuk meg a Jegyzettömböt (Start->Minden program->Kellékek->Jegyzettömb). Válasszuk a Szerkesztés menü Beillesztés pontját, vagy a Ctrl+v billentyűket.

Készen is vagyunk

Megjegyzés: Azzal, hogy beillesztünk valamit a vágólapról, a vágólapon ott marad az, amit rámásoltunk. Azaz, ha a fenti példában kétszer választjuk a beillesztést, kétszer fog megjelenni a másolt szövegrész.

Végezetül álljon itt két videó, amely a vágólap használatát mutatja be.

A bejegyzés trackback címe:

https://lamer.blog.hu/api/trackback/id/tr501398754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása